Hoe vind je de beste boekhouder?

Hoe vind je de beste boekhouder?

Als ondernemer kun je een boekhouder inschakelen voor financiële administratie, hulp met belastingaangifte en fiscaal advies. Ontdek in dit artikel hoe je een goede boekhouder kunt vinden.
 

Een goede boekhouder vinden in drie stappen

Het vinden van een goede boekhouder is erg belangrijk. De boekhouder jouw financiële administratie op zich nemen: het is daarom belangrijk dat je een betrouwbare, ervaren boekhouder vind. Hieronder vind je drie handige tips voor het vinden van de beste boekhouder.
 

Bepaal je wensen.

Om een goede boekhouder te vinden die bij jou past, is het allereerst verstandig om te bepalen wat je zelf wil doen op het gebied van de administratie, en wat voor taken je wil uitbesteden aan je boekhouder.
 
Denk ook aan de vraag wat je van iemand verwacht, en hoe vaak je een afspraak wil inplannen. Voordat je met je nieuwe boekhouder in zee gaat, is het daarbij aan te raden om deze afspraken van tevoren op te schrijven.
 

Stel een takenpakket op.

Het is ten tweede belangrijk om goed voor ogen te hebben wat voor exacte taken je wil uitbesteden. Het kan zijn dat je bijvoorbeeld wel zelf je facturen wil sturen, en alleen financieel advies of hulp met belastingaangifte wenst.
 
Sommige ondernemers hebben ook geen tijd of geen zin in dit soort taken en besteden de volledige boekhouding uit. Om te kunnen bepalen wat je verwachtingen zijn van een boekhouder kun je vast bepalen welke onderdelen van het takenpakket je belangrijk vindt.
 
Mogelijke taken die een boekhouder voor je kan doen: 

 • Het opstellen van facturen en het debiteuren en crediteurenbeheer.
 • Financieel advies geven over fiscaal voordeel en besparingsmogelijkheden
 • Ondersteunen of overnemen van het doen van Btw-aangifte en aangifte inkomstenbelasting
 • Bijhouden van andere administratieve taken zoals het berekenen van winst, verlies en omzet

 

Doe uitgebreid onderzoek.

Wanneer je voor ogen hebt wat je precies belangrijk vindt en wat voor taken jouw toekomstige boekhouder moet uitvoeren, kun je je gaan oriënteren. Er zijn verschillende manieren om een passende boekhouder te vinden.
 

 1. Vraag rond in je omgeving: ken je andere ondernemers of Zzp’ers? Vraag hen of zij een goede boekhouder hebben. Het voordeel van rondvragen in je omgeving is dat je waarschijnlijk al meteen vertrouwen hebt in je boekhouder. Wanneer een bekende positief is over iemand waarmee jij mee wil samenwerken, geeft dat altijd een voorsprong.
 2. Plaats een oproep op sociale media: dit is een effectieve en snelle manier om een boekhouder tegen te komen die waarschijnlijk aansluit op jouw netwerk. Via social media kunnen bekenden namelijk op je oproep reageren en iemand aanbevelen.
 3. Platformen voor boekhouders: er zijn vele platforms op internet te vinden waarop je je wensen en gegevens kunt invullen om een geschikte boekhouder te vinden. Zij selecteren dan op basis daarvan de beschikbare boekhouders die aansluiten op jouw voorkeuren.

De voordelen van een goede boekhouder

 

 • Helder inzicht in financiën. Wanneer je je administratie uitbesteedt, houd je je financiën overzichtelijk en komt het minder gauw voor dat je fouten maakt in berekeningen of dingen vergeet.
 • Fiscaal voordeel: omdat een boekhouder op de hoogte is van alle regelgevingen kunnen zij je helpen om optimaal te profiteren van verschillende financiële voordelen.
 • Advies: ook voor professioneel advies over financiële zaken kun je rekenen op een boekhouder. Ze weten precies wanneer het slim is om te investeren en wanneer niet.
 • Tijd besparen: als een boekhouder tijdrovende taken van je overneemt, houd je veel meer tijd over.