Wat kost een boekhouder?

Benieuwd welke tarieven een boekhoudkantoor hanteert? In dit artikel gaan we er dieper op in.

 

Door het inhuren van een goede boekhouder profiteer je allereerst van de uitgebreide kennis van een boekhouder op het gebied van wet- en regelgeving, administratie en ondernemerschap. De meeste boekhouders hanteren een maandelijkse vergoeding, ze verdelen dan de kosten die ze per jaar in rekening brengen. Voor ondernemers die geen rechtspersoon zijn (een rechtspersoon is bijvoorbeeld een BV of stichting) is het niet verplicht oom de boekhouding te laten verzorgen door een boekhouder.

De taken van een boekhouder

Boekhouders werken vaak intern voor een vast bedrijf, of gaan aan de slag in een administratie- of boekhoudkantoor, waar ze de financiële administratie van bedrijven en particulieren verzorgen. Denk bijvoorbeeld maar aan een overname of een grote benodigde investering waarbij een lening van een bank nodig is. Een boekhouder heeft daarentegen meestal meer kennis in huis over het daadwerkelijk voeren van de boekhouding en over de belastingregels voor kleine ondernemers. Advies behoorde altijd al tot een boekhouders werkzaamheden, maar met de komst van goede software is zijn functie nog verder richting de advisering opgeschoven.

 

Een boekhouder werkt vaak samen met een accountant. Een accountant kan een verklaring afgeven over de betrouwbaarheid van bijvoorbeeld een jaarrekening of andere financiële gegevens. Een goede boekhouder kan zorg dragen voor de gehele financiële administratie en heeft veel fiscale kennis. De administratie wordt grotendeels geautomatiseerd met online boekhoudsoftware, de online boekhouder kan daarmee aan de slag en jij als ondernemer hebt altijd grip op jouw financiële situatie. Hoewel een boekhouder in loondienst meestal voor één bedrijf werkt, zijn er ook genoeg boekhouders die hun diensten aanbieden aan meerdere organisaties tegelijk, omdat binnen kleinere bedrijven nou eenmaal niet altijd behoefte is aan een fulltime boekhouder. Behalve dat een boekhouder zorg draagt voor de verwerking van financiële gegevens in de administratie, geeft hij of zij ook adviezen aan de ondernemer over bijvoorbeeld investeringen en mogelijke aftrekposten.

 

Voorbeelden van werkzaamheden van een boekhouder

  • Jaarrekening opstellen
  • boekhouding zzp
  • salarisadministratie
  • belastingaangifte particulier
  • belastingaangifte bedrijf

 

Wat is het uurtarief van een boekhouder?

Soort boekhouder Gemiddelde uurtarief
Zeer ervaren €75 – €80
Aantal jaar ervaren €50 – €60
Beginnende boekhouder €40 -€45

 

Het opstellen van een jaarrekening

Wil je een jaarrekening opstellen, dan kun je hiervoor de hulp inschakelen van een boekhouder of accountant, maar het is niet verplicht. Als je je administratie goed bijhoudt in een Excel-bestand of boekhoudpakket, dan heeft je boekhouder een duidelijk overzicht van alle kosten die je het afgelopen jaar hebt gemaakt. Echter grotere ondernemingen hebben een goedkeuring nodig van een accountant op hun jaarrekening.

 

Een jaarrekening van een groot bedrijf bestaat uit een verslag van de directie, een balans, een winst- en verliesrekening en een toelichting op de cijfers. Al is het ook dan vaak wel verstandig om deze te laten nakijken door een boekhouder. De jaarrekening moet bovendien bij een grotere onderneming als een BV of NV altijd zijn goedgekeurd door een accountant. De jaarrekening is geeft een totaalbeeld van alle financiële zaken van je onderneming. Een jaarrekening bestaat namelijk niet alleen uit een balans en winst- en verliesrekening, maar ook uit een uitgebreide toelichting op deze cijfers (hoe groter je onderneming, hoe uitgebreider deze toelichting over het algemeen wordt).

 

Een boekhouder kan ook alleen een winst- of verliesrekening opstellen en deze laten controleren voor zelfstandig ondernemers. Alleen het opstellen van de balans en winst- en verliesrekening is voldoende en scheelt je boekhouder daarom tijd. De kosten per jaar zijn afhankelijk van de werkzaamheden, hoe ingewikkeld jouw boekhouding is en de tijd dat de boekhouder ermee bezig is. Voor een klein bedrijf zijn de kosten per jaar minder hoog dan bij een MKB of grote onderneming.

De boekhouding voor een zzp’er

Juist met financiële beslissingen kan een boekhouder zzp’ers goed advies geven. Het is voor kleine ondernemers en zzp’ers niet verplicht om de administratie uit te besteden aan een accountant of boekhouder. Naast de aangifte inkomstenbelasting en de algemene financiële administratie zal de boekhouder ook de aangiften omzetbelasting en vennootschapsbelasting verwerken, de jaarrekening opstellen en bedrijfsadvies verstrekken.

 

Veel zzp’ers kijken direct naar kosten die een goede boekhouder in rekening zal brengen. Als je denkt aan de toegevoegde waarde die boekhouders jou als zzp’er kunnen bieden, is de kans groot dat je als ondernemer als eerste aan de tijdsfactor zult denken. Vraag ook altijd even in je eigen netwerk naar wat raad, zo hebben andere ZZP’ers vaak al een goede ZZP boekhouder gevonden die jou misschien ook wel kan helpen. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om je boekhouding uit te besteden bij een gespecialiseerde ZZP boekhouder, ideaal als je kostbare tijd als ondernemer niet wilt verspillen en zeker wilt zijn van alle voordelen.

 

Salarisadministratie

Het uitbesteden van uw salarisadministratie levert u en uw organisatie veel voordelen op. Een aantal voornaamste voordelen voor uw onderneming is: Zo ben je als ondernemer verzekerd van een correcte, complete en tijdige salarisadministratie, inclusief de loonheffing aangifte aan de Belastingdienst. Het administratiekantoor houdt op basis van deze gegevens een volledige salarisadministratie voor je bij, verstuurt de jaaropgaven en loonstroken en zorgt voor de loonbelastingaangifte.

 

Een boekhouder kent als geen ander de markt en weet precies waarop je moet letten als het gaat om loonadministratie of salarisadministratie. Een betrouwbare boekhouder denkt bijvoorbeeld aan fiscale voordelen voor het bijhouden van de salarisadministratie van uw bedrijf. Het voeren van uw salarisadministratie is niet zomaar iets dat u snel zelf doet. De salarisadministratie is een apart vakgebied binnen de financiële administratie van een bedrijf. Wilt u de salarisadministratie zelf blijven verwerken, maar heeft u tijdelijke extra ondersteuning nodig voor deze functie? Salarisadministratie wordt door veel ondernemers gezien als extra administratieve rompslomp. U kunt het voor een deel ook zelf doen: U verwerkt zelf uw salarismutaties online en een boekhouder fungeert als backup voor u bij vragen.

Belastingaangifte

Uiteraard kent iedere ondernemer de jaarlijkse belastingaangifte. Particulieren bij een boekhouder terecht voor het invullen van de jaarlijkse belastingaangifte, aanvragen van toeslagen en overige fiscale werkzaamheden. Soms is uw belastingaangifte laten invullen door een boekhouder een betere optie dan het zelf te doen. Je kunt bijvoorbeeld de belastingaangifte door de accountant laten doen, maar de btw-aangifte zelf doen. Het is voor zelfstandige ondernemers wél verplicht om ieder jaar aangifte inkomstenbelasting te doen. Veel ondernemers factureren zelf en schakelen de boekhouder alleen in voor controle en/of belastingaangiftes. Daarnaast heeft een boekhouder veel meer kennis van belastingzaken en kan hij of zij mogelijk kosten voor je besparen op de belastingaangifte.

 

Ben je op zoek naar een boekhouder voor bijvoorbeeld het ondersteunen bij je belastingaangifte of voor het verzorgen en indienen van inkomstenbelasting? De inkomstenbelasting kan soms wel wat hoger uitvallen want het laten doen van de belastingaangifte voor de inkomstenbelasting is ook voor een adviseur veel meer werk. Even los van de kleine ondernemersregeling kent deze zakelijke belastingaangifte geen aftrekposten Toch vinden veel ondernemers het invullen van aangiftes geen leuk werk, en besteden ze dus ook de omzetbelastingaangifte al vaak uit.

Wat zijn de tarieven van een boekhouder?

Onderdeel Boekhouder Gemiddeld tarief
Belastingaangifte W-biljet (ZZP/ondernemer) Vanaf €250,-
Opstellen jaarrekening (bv) Vanaf €450,-
Salarisadministratie Vanaf €15,- per loonstrook

Interessante links