Wat kost het opstellen van een jaarrekening?

Een jaarrekening is een overzicht van alle jaarcijfers van je bedrijf. Uit dit rapport kun je opmaken wat je dat jaar hebt gedaan en wat de financiële balans is. De jaarrekening van bedrijfseigenaren moet ieder jaar digitaal worden ingestuurd naar de Kamer van Koophandel. (KVK) Voor zelfstandigen en ZZP’ers is dit niet verplicht, maar wel zinvol om zelf het overzicht te houden van je financiële cijfers. Wanneer je eigenaar bent van een bedrijf of stichting, moet je deze klus uitbesteden aan een boekhouder. In dit artikel lees je wat de onderdelen zijn van de jaarrekening, en wat het kost om deze klus uit te besteden. 

Hoe wordt een jaarrekening opgesteld?

In de jaarrekening komen verschillende verplichte gegevens te staan. Hieronder zie je uit welke onderdelen een jaarrekening bestaat.

 

  1. Een winst en verliesrekening, oftewel een kostenoverzicht van alle investeringen en opbrengsten van het desbetreffende boekjaar 
  2. De financiële balans, een overzicht dat de financiële status op dat moment van je bedrijf laat zien. 
  3. Toelichting op de twee bovenstaande onderdelen. Een uitleg over op wat voor manier de balans is opgesteld en welk aantal personen er binnen het bedrijf werkzaam zijn. 

Kosten jaarrekening laten opstellen

De kosten voor het laten opstellen van je jaarrekening zijn afhankelijk van je situatie. Als je een klein bedrijf hebt kost de jaarrekening opstellen minder werk dan wanneer je eigenaar bent van een grote BV, stichting of vereniging. Voor eigenaars van een klein bedrijf zijn de kosten dan ook minder hoog omdat het de boekhouder minder werk kost. 

Naast de omvang van je onderneming, speelt ook de ervaring en expertise van je boekhouder een rol in de prijs. 

Wat zijn de gemiddelde prijzen?

Het gemiddelde uurtarief van een boekhouder is tussen de 40 en 80 euro per uur volgens deze pagina, afhankelijk van zijn of haar ervaring. 

 

De kosten voor het opstellen van een jaarrekening van een bv zijn tussen de  450 en 650 euro. Voor een kleine bv kost het tussen de 500 en 750 euro om de jaarrekening te laten opstellen. Als je eigenaar bent van een grote bv zijn de gemiddelde kosten tussen de 900 en 1250 euro. 

Dit zijn echter gemiddelde kosten, de uiteindelijke prijs die je betaalt zijn erg afhankelijk van de grootte van je bv, de hoeveelheid werk van het opstellen van het jaarrapport, en je bedrijfsvorm. 


Hieronder zie je de gemiddelde kosten voor het opstellen van een jaarrekening in een overzicht. 

Kosten voor het opstellen van de jaarrekening 2022

Bedrijfsvorm Kosten gemiddeld*
Zzp’er €450,- tot €650,-
Kleine bv €500,- tot €750,-
Grote bv €900,- tot €1.250,-