Wat kost een administratiekantoor? 

Medewerkers van een administratiekantoor kunnen verschillende financiële zaken voor particulieren en ondernemers uit handen nemen zoals btw aangifte, jaarrekeningen opstellen en facturen verwerken. Ontdek hier de kosten voor een administratiekantoor. 

Voor welke taken kun je een administratiekantoor zoal inschakelen?

Bij een administratiekantoor werken verschillende medewerkers samen met kennis van financiële cijfers en administratie. Denk bijvoorbeeld aan boekhouders, accountants en belastingadviseurs. Wanneer je dus een (grote) onderneming hebt en de financiële administratie volledig of gedeeltelijk wil uitbesteden, kun je hen inschakelen en een hoop tijd besparen. Bovendien hebben deze financiële experts de nodige fiscale kennis en kunnen zij je financieel advies geven, en profiteer je van verschillende belastingvoordelen. 

 

Hieronder zie je de verschillende taken die je kunt uitbesteden aan een administratiekantoor.

  1. Facturen opstellen en bijhouden 
  2. Debiteuren en crediteurenbeheer 
  3. Salarisadministratie 
  4. Financieel advies geven over investeringen en belastingvoordelen 
  5. Aangifte inkomstenbelasting en BTW 
  6. Jaarrekening en jaarverslagen opstellen

Hoe zijn de kosten voor je financiële administratie opgebouwd? 

De kosten die je betaalt voor het administratiekantoor zijn afhankelijk van de hoeveelheid taken en de soorten werkzaamheden. Als je alleen een aantal administratieve zaken wil laten doen en een deel zelf kan bijhouden kost dat uiteraard minder dan wanneer je de volledige administratie wil uitbesteden. Ook speelt de ervaring en het opleidingsniveau van je contactpersoon een belangrijke rol in het uurtarief. Voor een fiscalist betaal je een hoger tarief dan voor minder ervaren administratiekantoor.

Het uurtarief op basis van ervaring 

De kosten voor een administratiekantoor die nog maar net begonnen is zijn gemiddeld tussen de 40 en de 45 euro per uur volgens Administratiekantoorwijzer.nl. Voor een administratiekantoor met een gemiddeld tarief en een aantal jaar ervaring zijn de kosten rond de 50 euro per uur gemiddeld. Boekhouders of accountants die zeer ervaren zijn, of voor een groot kantoor werken kunnen wel tot 80 euro per uur rekenen. Het uurtarief van een administratiekantoor ligt dus tot de 40 en 80 euro per uur. 

Kosten voor een administratiekantoor per klus 

Meestal werkt een administratiekantoor met vaste pakketten waar verschillende taken onder vallen. Een eenvoudig pakket is dan lager in prijs dan een uitgebreid pakket. De kosten per klus zijn als volgt: 

 

  1. Belastingaangiftes
    Voor een particulier zijn de kosten voor het laten doen van je belastingaangifte tussen de 115 en 165 euro. Voor ondernemers en ZZP’ers zijn de kosten van belastingaangifte vanaf 250 euro.
  2. Aangifte omzetbelasting
    Voor het laten doen van je de aangifte omzetbelasting betaal je gemiddeld 35 euro per aangifte. Aangifte loonbelasting kost 32,50 per maand. Voor aangifte vennootschapsbelasting betaal je gemiddeld 75 euro per keer. Aangifte dividendbelasting kost 55 euro per keer. Deze kosten zijn exclusief BTW.
  3. Jaarrekening opstellen
    Het laten opstellen van de jaarrekening is voor een kleiner bedrijf minder duur dan voor een grote bv.
    Voor een klein bedrijf betaal je gemiddeld van 500 tot 750 euro voor het opstellen van een jaarrekening. Voor een groot bedrijf liggen de kosten hiervoor tussen de 900 en 1250 euro.
  4. Salarisadministratie
    Voor het laten uitvoeren van salarisadministratie betaal je gemiddeld rond de 15 euro per loonstrook.